5+1 tipp: környezetbarát, zero waste karácsony 2. rész – csomagolás

A karácsony is lehet környezetbarát, sőt akár hulladékmentes (zero waste) is. Íme a következő 2 hasznos tipp a Poppy Podstól a fenntartható ünnephez! Karácsonyi ajándékcsomagolás és karácsonyfa.

A sorozat első részét ide kattintva olvashatod el: 5+1 tipp: környezetbarát, zero waste karácsony, 1.rész

2. Karácsonyi ajándékcsomagolás

Ha eljutottál addig, hogy kitaláltad, sőt már megvetted, vagy elkészítetted az ajándékokat, a következő megoldandó feladat az lesz, hogy minél szebben becsomagold őket. Ha kézműves terméket ajándékozol, amit nem te készítettél, lehet, hogy van lehetőséged arra, hogy ajándékcsomagolásban érkezzen hozzád. Így már csak annyi feladat vár rád, hogy készíts egy címkét amire ráírod a nevet.

Ha te csomagolod be az ajándékot, mindenképp próbálj meg a lehető legkörnyezetbarátabb lenni. A környezetbarát, vagy akár a zero waste karácsonyi ajándékcsomagolás több féleképpen is kivitelezhető. Válassz újrahasznosított csomagolópapírt, vagy használj újságpapírt. Az újságpapír egyébként baromi stílusos is tud lenni, főleg, ha passzol az ajándékhoz, illetve könnyedén fel tudod dobni egy kis díszítéssel is. Mi nagyon szeretünk egy egységes arculatot, megjelenést adni az ajándékoknak, így minden éven kitalálunk valamilyen színvilágot, dekorációt, betűtípust, amivel a csomagolást feldobjuk. 

Természetesen mindig újrahasznosított csomagolópapírt és organikus díszítést használunk. Tavaly a szokásos barna natúr papírt házilag szárított narancskarikákkal, fenyőágakkal, madzaggal, illetve kézzel írt nevekkel dobtuk fel. Ha van ehhez kedved és kreativitásod, de nincs konkrét ötleted, akkor a Pinteresten tuti találsz inspirációt hozzá.

Hallottál már a furoshikiról?

Na ez az abszolút zero waste karácsonyi ajándékcsomagolás. A furoshiki eredetileg egy tradicionális japán csomagolókendő, aminek a használata egyre népszerűbb, hiszen rendkívül szép, különleges, illetve hulladékmentes csomagolási forma is. Nem lesz szükséged sem papírra, sem ragasztószalagra, sőt még madzagra sem, csak egy kendőre, vagy sálra, ami szintén lehet az ajándék egy része. Ha esetleg találsz otthon olyan (foltos, kiszakadt) terítőt, vagy anyagdarabot, amit könnyedén csomagolókendővel alakíthatsz, akkor meg aztán tényleg kimaxoltad a fenntartható csomagolás fogalmát! Azért is szuper megoldás, hiszen akár tovább is lehet ajándékozni ugyanígy csomagolás formájában, mert ugye az ajándéktáskákat is mindig továbbadjuk. ha nem gyűrtük össze…

De, hogy hogyan is kell megkötni? Ebből a videóból könnyedén megtanulhatod. Kattinsd ide!

3. Karácsonyfa

Úgy gondoljuk a karácsonyfa téma elég megosztó. Valaki ragaszkodik az akár 2-3 méteres kivágott fához. Valaki utálja, ha lepotyog a tűlevél és ezért műfenyője van. Valakinek semmit nem jelent ez az egész karácsonyfa dolog és nincs is fája. Illetve vannak azok, akik alternatív megoldásokat választanak. 

Nálunk cserepes karácsonyfa van már 2 éve, és boldogan jelenthetjük, hogy sikeresen életben tudtuk tartani, így ugyanaz a fa kerül vissza a nappali, mint ami tavaly is volt. A cserepes fenyőnél extrább megoldásokat is találunk, ha a Pinteresen rákeresünk például arra, hogy „eco christmas tree”. Eszméletlenül szép, tartós, és praktikus ötleteket találhatunk, sőt, ha esetleg eddig azért nem volt fátok, mert nincs elég hely hozzá, lehet idén találtok egy helytakarékos alternatívát is.

Kíváncsi vagy a további tippekre is, illetve érdekelnek a zero waste élettel kapcsolatos tartalmak? Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig értesülj a legújabb cikkekről, és újdonságokról! Nyereményjátékokért, és extra tartalmakért pedig kövess minket Instagramon!

fotók: Poppy Pods, Adobe Stock

Hírlevél feliratkozás

*

Az Adatkezelési Tájékoztatót megértettem és hozzájárulok, hogy a Poppy Pods Brand az általam megadott e-mail címemre – hozzájárulásom visszavonásig – hírlevelet küldjön, az adataimat kezelje és kapcsolatba lépjen velem marketing célú megkeresésekkel.

A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a hello@poppypods.hu email címen!

További bejegyzések