5+1 tipp: környezetbarát, zero waste karácsony 3. rész – dekoráció, menü

A karácsony is lehet környezetbarát, sőt akár hulladékmentes (zero waste) is. Íme az utolsó 3 hasznos tipp a Poppy Podstól a fenntartható ünnephez! Dekoráció és karácsonyi menü.

A sorozat első, illetve a második részét ide kattintva olvashatod el: 5+1 tipp: környezetbarát, zero waste karácsony, 1.rész5+1 tipp: környezetbarát, zero waste karácsony, 2.rész

4. Zero waste karácsonyi dekoráció

A karácsonyfához hasonlóan szerintünk a dekoráció kérdés is megosztja az embereket. Az egyik csoportba tartoznak azok, akik csak a „kötelező”, hagyományos dekorációt teszik fel karácsonykor. A másikba pedig azok, akik úgy dekorálnak, mint Chevy Chase a Karácsonyi vakációban. Bármelyik táborhoz is tartozol mindenképpen legyen fontos szempont az, hogy a lehető energiatakarékosabb és környezetbarátabb megoldást válaszd.

A régi karácsonyfaégőket (főleg, ha már úgy vannak össze szigszalagozva) érdemes LED-izzókra cserélni, hiszen átlagosan 85%-kal kevesebb energiát használnak, mint a hagyományos égősorok.

A karácsonyfadíszek kiválasztásánál igyekezzünk olyat vásárolni, ami a következő jó pár évben is tetszeni fog, passzolni fog a lakás stílusához, színéhez. És ha esetleg nem üveg gömböket választunk, lehetőleg ne a leggagyibb műanyagból legyenek. Ha most terveztek új gömböket és egyéb dekorokat venni, mindenképpen próbáljátok meg elajándékozni, vagy akár eladni a korábbiakat, lehet valaki éppen olyanokat szeretne!

De készülhet ám házilag is zero waste karácsonyi dekoráció, viszonylag egyszerűn és olcsón. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható dekoráció „alapanyag” az üveg. Lehet borosüveg, pálinkásüveg, kicsi, nagy, átlátszó, vagy színes, rengeteg lehetőség rejlik bennük. A legegyszerűbb talán, ha az üvegbe égősort teszünk. Végtelenül egyszerű elkészíteni, két dolog kell csak hozzá, de annál látványosabb a végeredmény. Az üvegeket le is festhetjük, használhatjuk vázaként, vagy akár gyertyatartóként is, alájuk pedig fakorongot is tehetünk.

Karácsonyfadíszt, ajtódíszt, vagy adventi koszorút is készíthetünk házilag, könnyen beszerezhető, környezetbarát alapanyagokból. A koszorúk és az ajtódíszekhez tökéletes választás a szalma, vagy vessző alap, ami tartós, bármit rá lehet ragasztani, bele lehet tűzni. Érdemes ellátogatni egy virágnagykereskedésbe és ott beszerezni a szükséges dolgokat. Karácsonyfadísz pedig igazándiból bármi lehet. Kis fa korongok festve, kézzel megírva, horgolt, vagy filcből varrt figurák, de akár egy toboz egy masnival díszítve is. Szintén a Pinteresten érdemes körülnézni, hiszen rengeteg inspirációt szerezhetünk! Ajánlott keresőszavak: zero waste karácsonyi dekoráció, diy christmas decor.

Az ünnepi ebédhez, vagy a vacsorához is feldíszíthetjük ezekkel az asztalt, illetve használjunk mosható textilszalvétát.

5.Karácsonyi menü

Ha karácsony, akkor végtelen mennyiségű süti, ezerféle hús, köretvariációk, extra levesek kerülnek az asztalra. Legalábbis szerintünk ez a tipikus vélekedés a karácsonyi menüt illetően. Valószínűleg mindenki ette már magát szinte ájulásig karácsonykor, és bánta már meg, hogy megette azt az utolsó islert, amit már nem kellett volna. Ezzel a féktelen habzsolással és mértéktelenséggel azon túl, hogy a környezetnek, magunknak sem teszünk jót. 

Az esetek többségében, ha ennyi féle étel kerül a karácsonyi asztalra, tuti, hogy lesz olyan, ami megmarad és kidobjuk. Az ételpazarlás az egyik legrosszabb dolog, amit csak tehetünk, hiszen gondoljunk ilyenkor azokra az emberekre, akik bármit megadnának azért a szelet húsért, amit mi éppen a kukába készülünk dobni. Ha van az ismeretségi körben, akiről tudjuk, hogy nem engedheti meg magának a karácsonyi menüt, vigyük el neki a megmaradt fogásokat! Természetesen tudatosan vásárolva és előre gondolkodva kiküszöbölhetjük az ételpazarlást. Tervezzük meg, hogy mi kerül majd az ünnepi asztalra, vegyük számításba, hogy hány fő lesz ott és próbáljuk meg elkészíteni azt a mennyiséget, ami várhatóan el is fog fogyni!

Hírlevél feliratkozás

*

Az Adatkezelési Tájékoztatót megértettem és hozzájárulok, hogy a Poppy Pods Brand az általam megadott e-mail címemre – hozzájárulásom visszavonásig – hírlevelet küldjön, az adataimat kezelje és kapcsolatba lépjen velem marketing célú megkeresésekkel.

A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a hello@poppypods.hu email címen!

További bejegyzések